Tagi

, , , , , , , , , , ,

Niedawno dla przypomnienia zrobiłam Ananasowca, pomyślałam „ciekawe jak smakowałoby to ciasto ale z brzoskwiniami” no i pokusiłam się o modyfikację. Dzięki temu powstało całkiem niegłupie ciasto. Smakowało ono całej naszej rodzince nawet moja Emilka chętnie je sama jadła 😉 .

brzoskwiniowiec

Składniki na biszkopt (33×23):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Ubijamy jeszcze i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe do posypania
  • szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o identycznych wymiarach jak biszkopt i obsypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki na krem:

  • puszka brzoskwiń
  • szklanka wody
  • szklanka soku z brzoskwiń
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • kostka masła

Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i odsączamy z soku. Soku nie wylewamy!!! Z szklanki soku, wody, cukru, żółtek oraz budyniu gotujemy budyń. Wodę z połową soku gotujemy z cukrem, w drugiej połowie soku rozrabiamy budynie z roztrzepanymi żółtkami. Jak woda zacznie wrzeć wylewamy masę budyniowo – żółtkową i mieszamy aż do zgęstnienia. Przykrywamy folią spożywcza aby nie zrobiła się skorupa z wierzchu i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie.

Advertisements