Tagi

, , , , , , , , , , ,

U mnie podgrzybki, ale zalewa nadaje się do wszystkich grzybów. Według mnie jest idealna i nie trzeba jej poprawiać. Tak grzybki zawsze robi moja mama więc i mi tak smakuje. Jest nie za słodka ani nie za kwaśna po prostu w sam raz.

podgrzybki marynowane

Składniki na zalewę:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3.5 czubatych łyżek cukru
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 4 małe cebulki
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe

Grzyby płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (aby nie ciemniały) około 20 minut. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i gotujemy zalewę około 5 minut. Po tym czasie wkładamy do zalewy obgotowane grzyby i razem gotujemy przez 10 minut. Gorące grzyby razem z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Zimne wynosimy do piwnicy.

Advertisements