Tagi
bułka tarta, cebula, chrzan, curry, jajko, kasza manna, keczup, ketchup, kurkuma, majeranek, mięso mielone, pieprz, powidła śliwkowe, sól
Kolejny pomysł na przystawkę, choć w sumie to nic innego jak zwykłe klopsiki. Rewelacji nie ma przynajmniej dla mnie. Przepis pochodzi z blogu Kuchnia Pokoleń.
- 0.5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta lub kasza manna jak mięso wyjdzie zbyt rzadkie
Cebulę drobno posiekać lub zmielić z mięsem, dodać jajko i przyprawy. Formować klopsiki i obsmażyć je z każdej strony na tłuszczu. Usmażone przekładamy do słoika lub pojemnika.
Składniki na sos:
- słoik powideł śliwkowych
- 0.5 szklanki pikantnego keczupu
- 0.5 łyżeczki kurkumy lub curry
- 1 łyżka chrzanu
Do rondelka przełożyć powidła, keczup, chrzan i kurkumę – zagotować. Gorącą zalewą zalać klopsy. przechowywać w lodówce. Może stać dość długo. U mnie już drugi tydzień i jeszcze żyję więc nie jest źle 😉 .