Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Kolejny pomysł na przystawkę, choć w sumie to nic innego jak zwykłe klopsiki. Rewelacji nie ma przynajmniej dla mnie. Przepis pochodzi z  blogu Kuchnia Pokoleń.

klopsikiSkładniki na klopsy:

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta lub kasza manna jak mięso wyjdzie zbyt rzadkie

Cebulę drobno posiekać lub zmielić z mięsem, dodać jajko i przyprawy. Formować klopsiki i obsmażyć je z każdej strony na tłuszczu. Usmażone przekładamy do słoika lub pojemnika.

Składniki na sos:

  • słoik powideł śliwkowych
  • 0.5 szklanki pikantnego keczupu
  • 0.5 łyżeczki kurkumy lub curry
  • 1 łyżka chrzanu

Do rondelka przełożyć powidła, keczup, chrzan i kurkumę – zagotować. Gorącą zalewą zalać klopsy. przechowywać w lodówce. Może stać dość długo. U mnie już drugi tydzień i jeszcze żyję więc nie jest źle 😉 .