Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Wędlina na kanapki już na ukończeniu więc trzeba coś było upiec. Co by szybko było bez zbędnego mielenia i wyrabiania, padło więc na karkówkę. Jest bardzo dobra i soczysta więc polecam. Ja tym razem nie szprycowałam bo po ostatnim pieczeniu moja strzykawka pękła i zapomniałam o tym. Trzeba zakupić nową !!!

oie_ay7JaUMlri7ASkładniki:

  • 1.5 kg karkówki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku (można dać sól peklową wtedy mięso jest czerwieńsze)

Przyprawy mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy nimi mięso. Jak macie szpryce to można pokusić się o naszprycowanie wędliny wodą z solą, wtedy mięso w środku będzie bardziej soczyste. Mięso zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez godzinę pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie mięso powinno być upieczone Sprawdzamy szpikulcem czy dość lekko wchodzi lub termometrem czy w środku jest 80 stopni. Jeżeli tak to mięso jest już upieczone.

Reklamy