Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis pochodzi z blogu Gotowanie cieszy. Musiałam jednak wprowadzić pewne zmiany jak to ja 😉 . Nam ciasto bardzo smakuje łączy te smaki co lubimy najbardziej czyli kawa i maliny ;). Polecam

Torcik malinowo-kawowy

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kako
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (miałkiej)
  • 2 łyżki oleju

Jajka ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kawę przesiewamy przez sito. Do jajek dodajemy olej i delikatnie mieszając przesiane produkty sypkie. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

Składniki na poncz:

  • pół szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Ze składników robimy kawę 😉 i nasączamy biszkopt.

Składniki na galaretkę z malinami:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300 ml wrzątku
  • około 500 g mrożonych malin

Przekładamy maliny do rondelka, zalewamy rozpuszczoną we wrzątku galaretką. Podgrzewamy lekko i przekładamy na biszkopt.

Składniki na masę:

  • 400 g serka naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

We wrzątku rozpuszczamy żelatynę oraz kawę. Serek i śmietanę przekładamy do dzieży i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy tężejącą masę na galaretkę z malinami.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • odrobina cukru do smaku
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy. Jak czekolada się rozpuści dodajemy kakao (dla koloru, można pominąć) oraz cukier i żelatynę. Wszystko mieszamy, aż do momentu rozprowadzenia żelatyny. Odstawiamy do przestygnięcia i wylewamy na ciasto.

Reklamy