Tagi

, , , , , , , , ,

Przepis na te ciasto mam z jakiejś strony internetowej, niestety nie pamiętam dokładnie z której. Z ciastem jest trochę zachodu nie mniej jednak warto je zrobić. Polecam szczególnie tym co lubią ciasta piernikowa oraz z orzechami.

oie_eO5fcNxhtVau

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dag cukru pudru
  • kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu

Ciasto z podanych składników zagnieść, podzielić na 3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Każde ciasto piec w tej samej blaszce w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 15-20 minut.

Składniki na masę z orzechami:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru
  • 20-30 dag posiekanych orzechów

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier. Jak już się rozpuści dodajemy orzechy i chwile je prażymy. Na ostatni placek wykładamy masę z orzechami i również je pieczemy.

Składniki na krem:

  • 0.5 litra mleka
  • budyń śmietankowy bez cukru (ja kupuje winiary)
  • 15 dag cukru pudru
  • 30 dag masła lub margaryny

Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Przykrywamy folia spożywcza aby nie zrobił się kożuch, studzimy. Masło ucieramy do białości po czym stopniowo dodajemy zimny budyń.

Ponadto:

  • powidła śliwkowy do smarowania

Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto-smarujemy powidłami- kładziemy polowe kremu, na to znowu ciasto -smarujemy powidłami i wykładamy resztę kremu a na koniec ciasto z masa z orzechami. Ciasto te najlepsze jest 2 dnia po upieczeniu, wtedy tez najlepiej się kroi.

Reklamy