Tagi

, , , , , , , , , , ,

Nalewkę tę robię już chyba 4 lub 5 raz. Jest bardzo dobra, zachęcam do wypróbowania. Nadaje się nie tylko na Boże Narodzenie lecz na wszystkie okazje i bez okazji 😉 . Nalewkę przygotowuje się na około 5-6 tygodni przed świętami, więc ja zaczynam już dziś. Przepis pochodzi z forum CinCin.

Nalewka BożonarodzeniowaSkładniki:

  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 4-5 goździków
  • 2 kory cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • opcjonalnie ziarnko kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • litr spirytusu
  • 50 g cukru rozpuszczonego w wodzie (ja nie dodaje i tak nalewka jest słodka)

Bakalie układamy w słoju warstwami po kolei. Cukier rozpuszczamy w wodzie (tu zależy jaką moc chcemy uzyskać tyle dodajemy wody), studzimy. Mieszamy ze spirytusem i zalewamy bakalie, tak aby  nic nie wystawało poza. Słój przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe słoneczne miejsce aż do świąt. Przed świętami nalewkę przelewamy do karafki. Nalewki będzie mniej gdyż bakalie to straszne pijaki, można je odcisnąć przy przelewaniu lub zużyć np. do ciasta.

nalewka

Advertisements