Tagi

, , , , , , , ,

Pierwszy raz robię piernik dojrzewający, jak na razie wyrobione ciasto i leżakuje w lodówce. Piernik taki powinno się wyrabiać około 3-6 tygodni przed pieczeniem. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki. Dostosowałam go do wymiarów mojej blaszki o wymiarach 33 x 23. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem optymistycznie nastawiona 😉 .

piernik dojrzewajacy

Składniki:

  • 375 g miodu
  • 1 szklanki cukru (z górką)
  • 187 g masła
  • 0.75 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki domowej przyprawy korzennej do piernika

Miód podgrzewamy, dodajemy cukier oraz masło i dalej podgrzewamy. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wystudzoną masę z miodu, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy i przekładamy szklanego pojemnika wyłożonego folią spożywczą, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do lodówki, aż do dnia pieczenia. Najpierw ciasto jest luźne ale po leżakowaniu w lodówce tężeje i daje się rozwałkować.

P.S. Pieczemy na 5-7 dni przed świętami.

 

 

 

Reklamy