Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Zrobiłam wczoraj takie drożdżówki, są bardzo dobre i szybko znikają. Na drugi dzień są również miękkie. Przepis zaczerpnięty z blogu Domowa Kuchnia Aniki. Trochę pozamieniałam składniki bo było już późno i nie chciało mi się lecieć do sklepu.

Drożdżówki z białym serem

Składniki na ciasto:

  • 380 mg mąki pszennej
  • jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • opakowanie suchych drożdży
  • 150 ml mleka

Wszystkie składniki wkładamy do dzieży (najpierw sypkie potem płynne) i wyrabiamy. Odstawiamy do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30×40.

Składniki na nadzienie:

  • 25 dag zmielonego białego sera
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • ok. 100 g rodzynek

Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie. Rozsmarowujemy je zostawiając 0.5 cm z każdego brzegu. Posmarowane ciasto zwijamy ścisło i kroimy na bułeczki (u mnie wyszło 11). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki rozkłóconym białkiem i pieczemy przez 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Lukier:

  • cukier puder
  • woda
  • kilka kropel soku z cytryny

Wsypujemy ok 4 łyżki cukru do szklanki, dodajemy 2-3 krople soku z cytryny i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy aż cukier zamieni się w lukier. Jak jest zbyt rzadki dosypujemy cukru, jak za gęsty dodajemy po kropli wody. Lukrujemy bułki jak są jeszcze ciepłe.

Reklamy