Tagi

, , ,

Kiełkownica domowej roboty to nic innego jak litrowy słoik, kawałek gazy oraz gumka.

kiełkownica

Do wyparzonego słoika wsypujemy nasiona i zalewamy letnią wodą. Zakrywamy gazą i odstawiamy na noc. Wody powinno być choć dwa razy więcej niż nasion. Z rana wylewamy wodę przez gazę, wlewamy świeżą i przepłukujemy nasiona, po czym znowu wylewamy. Słoik ustawiamy oparty po skosie, aby nadmiar wody mógł sobie wypłynąć. Płuczemy nasiona 2 razy dziennie i już po kilku dniach będziemy mogli skonsumować nasze kiełki. Kiełki można przechowywać w lodówce, po uprzednim osuszeniu ich. Należy pamiętać aby nie wsypywać za dużo nasion na raz a w szczególności nasion kiełków rzeżuchy, gdyż robią się ślimakowate 😉 .

Reklamy