Tagi

,

Chleb domowej roboty jest super a co dopiero chleb domowej roboty na zakwasie.

zakwas1 Składniki:

  • mąka żytnia typ 720
  • letnia woda

Zakwas zaczynamy od wymieszania 5 łyżek mąki z 5 łyżkami letniej wody.  Ja mieszałam w słoiku litrowym, do mieszania używamy drewnianej łyżki (nie wiem dlaczego, zdarzyło mi się używać stalowej i nic się nie stało z zakwasem). Każdego dnia przez 7 dni, o tej samej porze (mniej więcej) dosypujemy kolejne 5 łyżek mąki i dolewamy 5 łyżek wody. W ciągu dnia można z raz zamieszać. Zakwas trzymamy podczas dokarmiania w ciepłym miejscu (u mnie w kuchni na blacie, co bym nie zapomniała dokarmić 😉 ) przykryty ściereczką lub gazą. Po 5-7 dniach zakwas powinien mieć pęcherzyki, a wiec jest już gotowy.

zakwasTaki zakwas można już z powodzeniem użyć do wypieku chleba. Jeżeli nie pieczemy chleba to należy  wstawić zakwas do lodówki. Jak planujemy robić chleb to dzień wcześniej wyjmujemy zakwas z lodówki i dokarmiamy go tak jak wyżej. Trzymamy go w ciepłym miejscu i następnego dnia jest gotowy do wypieku.

P.S. Chleb na młodym zakwasie może nie wyrosnąć dobrze, wiec zaleca się dodanie choć łyżeczki suszonych drożdży. Jak trzymamy zakwas w lodówce, zaleca się dokarmić solidnie co jakiś czas.

Advertisements