Tagi

, , , , , , , ,

Oto chleb, który ostatnio wypiekam. Jest dobry szczególnie jak jest cieplutki. Długo utrzymuje świeżość. Polecam 😉

Chleb pszenno-żytni

Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 550 g mąki pszennej typ 480 lub 550
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych (jak zakwas jest młody)
  • 20 g siemienia lnianego (nie miałam dałam otręby)
  • 20 g sezamu
  • 50 g słonecznika
  • 400 g letniej wody

Wszystkie składniki wkładamy do dzieży i wyrabiamy ciasto. Nie za długo trzeba tylko połączyć dobrze składniki. Ciasto nie jest mocno gęste daje się wylać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30×10. Posypać po wierzchu mąką lub ziarnem, zawinąć w folię i odstawić do wyrośnięcia. Jeżeli dodawaliśmy drożdże to na 2 godziny jeżeli na samym zakwasie to na 6-7 godzin. Piec rozgrzać do 250 stopni Celsjusza z ustawieniem góra i dół. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego pieca i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Do piekarnika wkładam jeszcze miskę z wodą. Pieczemy 45 minut, po tym czasie chleb wyjmujemy z blaszki i dopiekamy jeszcze przez 15 minut. Studzimy na kratce.

Advertisements