Tagi

, , , , , , ,

Oj tego ciasta to już tyle lat nie robiłam i nie jadłam. Jest to nic innego jak budyń na krakersach ale jaki pyszny hmm ;). Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu a i wygląd  ładny i pyszne. Można zrobić na cieście lub na herbatnikach ale to może innym razem ;).

Napoleonka na krakersachSkładniki (blacha 33×23):

  • 5 szklanek mleka
  • 4 jajka
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 6 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 6 kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 150g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie można dodać laskę wanilii)
  • 1 op. i ze 3-6 z 2 opakowania 😉 krakersów

Krakersy układamy w blaszce i gotujemy budyń. W szklance mleka rozrabiamy mąki oraz budyń. Resztę mleka zagotowujemy z masłem i cukrem (aż do rozpuszczenia) jeżeli dodajemy wanilię to właśnie teraz gdyż przed wlaniem rozrobionych mąk i budyniu laskę wanilii należy wyjąć. Gotujemy budyń i jeszcze gorący wylewamy na krakersy, na wierzchu układamy znowu krakersy. Odstawiamy do wystudzenia, a przed podanie posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy