Tagi

, , , , , , , , , , ,

Dawno nie robiłam więc postanowiłam zrobić, tym razem z przepisu Pani Magdy Gessler. Wyszła naprawdę dobra, nawet Emilka wcinała, choć za ogórkową chyba nie przepada. Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 0.5 kg żeberek
  • 0.5 pęczka koperku
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 6 ziemniaków
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • pół małego opakowania śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i gotujemy. Seler, marchew i pietruszkę trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy wszystko do wywaru. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy około godziny, aż mięso będzie miękkie. Ogórki trzemy tak jak włoszczyznę i dodajemy do zupy, gotujemy aż zmiękną. Na koniec dodajemy posiekany koperek oraz zabielamy zupę śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Advertisements