Tagi

, , , , , ,

Ostatnio barszcz zrobiłam z koncentratu kupionego, mimo że nie był on akurat zbyt nafaszerowany chemią to jednak postanowiłam pokombinować i sama zrobić własny. W sumie udało się nie wiem tylko ile czasu taki koncentrat postoi.

Domowy koncentrat buraczany

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych buraków
  • 1 litr wody
  • cukier do smaku
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 kule ziela angielskiego
  • sól do smaku

Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraki przekładamy do garnka i zalewamy wodą (powinna pokryć buraki), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę kwasku, cukru i soli. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie przecedzamy, i doprawiamy koncentrat. Z buraczków robimy buraczki zasmażane do obiadu (można je również pasteryzować). Koncentrat pasteryzujemy przez 10-15 minut. Powinien długo postać.

 

Advertisements