Tagi

, , , , , , , , , ,

Przepis na marynatę do kurczaka oraz porady zaczerpnęłam ze strony Ofeminin. Ja piekłam go na butelce z piwem.
Kurczak Magdy Gessler

Składniki:

  • 1.5 kg kurczak
  • butelka piwa
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki lubczyku
  • łyżeczka niepełna pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 0.5 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół słoiczka musztardy (u mnie chrzanowa, w oryginale rosyjska)
  • 2 łyżki
  • 2 łyżeczki soli
  • sok z 0.5 cytryny
  • łyżeczka czosnku granulowanego

Przed nacieraniem kurczaka należy namoczyć w zimnej wodzie (conajmniej 2 godziny), kurczak ma być dzięki temu bardziej soczysty i smaczniejszy. Przyprawy wymieszać, dodać musztardę oraz sok z cytryny, wymieszać razem. Pastą nacieramy kurczaka z zewnątrz oraz wewnątrz i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę (lepiej dłużej). Z butelki po piwie zrywamy naklejki i myjemy. Otwieramy butelkę (można się trochę napić 😉 )i usadowiamy na niej naszego kurczaka. Butelkę z kurczakiem wkładamy do brytfanny i pieczemy 1.5 godziny  w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewamy wypłyniętym piwem.

Advertisements