Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Ciasto jest typowo Bożonarodzeniowe bo zawiera w sobie wszystkie ciasta związane ze świętami: makowiec, sernik oraz szarlotkę. Jak dla mnie pycha i dlatego taka nazwa chyba.

Ciasto pycha

Składniki na ciasto (22×32):

  • 10 dag margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i jedną upiec.

Składniki na masę makową:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • zapach migdałowy

Mak należy sparzyć oraz 3 razy przekręcić przez maszynkę. Jajka ubijamy na sztywno razem z cukrem i na koniec łączymy delikatnie z makiem oraz zapachem migdałowym.

Składniki na masę serową:

  • 0.5 kg sera białego
  • 5 jaj
  • zapach pomarańczowy
  • bakalie
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 25 dag cukru

Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Dodać zmielony ser, zapach pomarańczowy, bakalie, mąkę oraz proszek. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1-1,5 kg jabłek (u mnie około słoika litrowego już uprażonych)
  • galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

Jak mamy jabłka już uprażone to tylko wsypujemy galaretki do jabłek i mieszamy aż do rozpuszczenia. Staramy się aby nie zagotować, gdyż galaretki mogą stracić swoja właściwość żelującą. Jak nie mamy uprażonych to należy najpierw jabłka obrać i zetrzeć na tarce i uprażyć w garnku, ewentualnie dosłodzić. I dalej postępujemy tak jak wyżej napisane.

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Advertisements