Tagi

, , , , , , , , , , ,

Zdecydowaliśmy z mężem, że w tym roku siedzimy w domu. W pewnym sensie tak też było gdyż poza blok wychodziliśmy tylko na fajerwerki i szampana. Na zabawę Sylwestrową jednak wybraliśmy się do sąsiadów z naprzeciwka 😉 . Ja przygotowałam standardowo koperty ze szpinakiem (chyba wszyscy je uwielbiają), do tego roladki z tortilli oraz z szynki.

Roladki z szynkiSkładniki na roladki z szynki:

  • 6 plastrów dużej szynki
  • 2 serki topione śmietankowe
  • słonecznik łuskany (wsypywałam na oko około 5-6 garści moich czyli nie dużych)

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, dodajemy serek topiony i mieszamy aby się rozpuścił (już nie podgrzewamy, gdyż może się przypalić). Farszem smarujemy szynkę i zwijamy. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Kroimy pod skosem na małe roladki.

Zamiast słonecznika można zrobić z ogórkami konserwowanymi lub grzybkami marynowanymi. Wtedy należy serek rozpuścić np. w kąpieli wodnej. W sumie można dodać wszystko na co ma się ochotę ;).

Składniki na roladki z tortilli:

  • opakowanie tortilli (z każdego placka powinno wyjść około 5 roladek)
  • sałata lodowa
  • szynka
  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • ketchup, sos czosnkowy, sos Steak, musztarda

Na każdej tortilli rozsmarowujemy po łyżeczce sosu Steak i czosnkowego, układamy sałatę, duży plaster szynki lub kilka małych, ogórka pokrojonego wzdłuż, 3-4 plastry pomidora oraz cebuli. Na wierzch polewamy musztardą oraz ketchupem. Ścisło zwijamy i kroimy na 5 roladek. Oczywiście farsz można dowolnie zmieniać a i tak wyjdzie super. Można dodać ser żółty i zrobić na ciepło, podgrzewając w piekarniku przez kilka minut.

Roladki z tortilli

Reklamy