Tagi

, , , , , , ,

Na jakiejś grupie na Fb czytałam, że ktoś robi tak karkówkę, a że bardzo lubię żurawinę to od razu postanowiłam wypróbować. Mi bardzo smakowało, do dań fit to nie należy 😉 choć polecam spróbować. Następnym razem tylko lepiej doprawię mięsko (za mało soli). Emilce również smakowało, ale najbardziej  kopytka ;).

KarkówkaSkładniki na karkówkę:

  • karkówka pokrojona na plastry (tyle plastrów ile osób)
  • 1-2 jabłka
  • 1 słoik żurawiny
  • 1-2 duże cebule
  • sól, pieprz

Karkówkę solimy, pieprzymy z każdej strony i obsmażamy na tłuszczu. Przekładamy do brytfanki. Karkówkę posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą, na niej układamy pokrojone w ósemki jabłka oraz wykładamy żurawinę. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach Celsjusza a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze z 1.5 godziny.

Składniki na kopytka:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka pszenna
  • odrobina mąki ziemniaczanej (1-2 łyżki)
  • opcjonalnie: jajko

Ziemniaki mielimy, ugniatamy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną część wyciągamy z miski i wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną oraz pszenną (tyle aby zakryć dziurę), wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy ruloniki (wałki) i kroimy po skosie. Gotujemy w dobrze osolonej wodzie jeszcze chwilę po wypłynięciu.

Reklamy