Tagi

, , , , , , ,

Już dawno nie robiłam kremu z pieczarek. Jest to bardzo dobra zupa choć nie wygląda zachęcająco. Polecam spróbować 😉 .

Krem z pieczarek

 

Składniki:

  • ok. 2 litry bulionu warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 2 suszone prawdziwki
  • kilka gałązek koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 250 g ugotowanego makaronu

Najpierw gotujemy bulion na warzywach, można też na kostce rosołowej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz prawdziwki i lekko dusimy. Przekładamy do bulionu, dodajemy koperek  i gotujemy tak z 30 minut. Dodajemy śmietanę oraz rozpuszczamy w zupie serek topiony, który również dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Oddzielnie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę  można podawać tak lub tak jak ja zrobiłam zblendować na krem. Następnie dodajemy makaron i podajemy. Po wierzchu można posypać natką pietruszki.

Reklamy