Tagi

, , , , , , ,

Pierogi te jadłam pierwszy raz u  mojej mamusi. Pomagałam wtedy w przygotowaniu więc i przepis jakoś został zanotowany w głowie, lecz mimo wszystko w celu upewnienia się telefon do mamy został poczyniony 😉 . Takie pierogi są i bardzo smaczne i zdrowe, gdyż zawierają jaglankę. Ciasto na pierogi przygotowuję albo na oko albo z tego przepisu.

pierogiSkładniki na farsz:

  • 1,5-2 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • garść posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, posiekaną pietruszkę oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Podsmażamy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku solą i odrobiną pieprzu. Podajemy z podsmażoną cebulką.

Reklamy