Tagi

, , , , , ,

Przepis na ten chlebek pochodzi z blogu Coś nie coś. Jest całkowicie żytni bez innych dodatków, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Chlebek ten jest wilgotny w środku z chrupiącą skórką na około, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość. Nie wyrasta on zbyt duży ale smak nadrabia za wszystko.

Chleb żytni

Składniki na zaparkę:

  • 50 g mąki żytniej
  • 250 g gorącej wody

Najlepiej wymieszać wieczorem przed dniem pieczenia, choć ja wymieszałam tylko kilka godzin wcześniej i udało się 😉 .

Składniki na chleb:

  • przygotowana wcześniej zaparka
  • 200 g zakwasu z mąki żytniej
  • 300 g mąki żytniej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru (może być miód)
  • 1-2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wkładamy do dzieży i mieszamy. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Jest dość gęste i mocno klejące się. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć ciasto. Przełożyć do siatki aby nie obeschło. Pozostawić do wyrośnięcia na około 4-6 godzin w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem naciąć kilka razy. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza (ja piekłam z termoobiegiem). Wyjąć z formy, odwrócić i piec jeszcze przez kolejne 10 minut.

Advertisements