Tagi

, , , , , , ,

Były już serki, jogurciki teraz czas na kaszkę. Przepis jest niezwykle prosty i przeważnie podany na opakowaniu, lecz wiem że co niektórym może sprawić trudność (wiemy o kim mowa 😉 ). Ja taką kaszkę przygotowuję na oko, więc może mieć różne konsystencje (raz rzadsza raz gęstsza), Emilka lubi w każdej postaci choć czasem protestuje przy jedzeniu – taki z niej niejadek.

20160112_191631_resized

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • 5 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
  • łyżeczka niepełna cukru
  • dodatkowo:
    • pół łyżeczki kakao- dla wersji czekoladowej
    • pół banana – dla wersji bananowej
    • 5-6 truskawek – dla wersji truskawkowe
    • lub po prostu dowolne owoce

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę manną. Jeżeli robimy wersję czekoladową dodajemy kakao. Mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Gotujemy jak w przepisie na opakowaniu. Jeżeli robimy kaszę z owocami to owoce blendujemy i łączymy z ugotowaną kaszą. Ja jak robię z truskawkami i mam zamrożone to wrzucam i gotuję razem z mlekiem, banany też tak można i dopiero miksujemy. Raz próbowałam z kiwi to mleko się zważyło więc nie polecam, chyba że połączyć później.

20160115_084840_resized

Reklamy