Tagi

, , , , , , , , , ,

Przepis ten powstał z połączenia kilku o podobnej tematyce ;). Zamiast filetu z kurczaka można posłużyć się innym kawałkiem mięsa z kurczaka lub z indyka.

20160117_150944

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu sypkiego u mnie jaśminowy
  • 2 cebule
  • podwójny filet z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka lub ulubione przyprawa do kurczaka
  • 5-6 szklanek wody
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0.5 kostki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu (do smaku)
  • 8 łyżek ketchupu
  • łyżeczka soli
Na dnie naczynia wysypujemy ryż, na niego kładziemy pokrojoną  w kostkę cebulę, a na to pokrojony w kawałki i przyprawiony filet z kurczaka. Z reszty składników przygotowujemy zalewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup oraz przyprawy. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach Celsjusza przez około godziny (aż ryż wchłonie całą zalewę i będzie miękki) jak będzie taka potrzeba można dodać jeszcze wody.
przed po
Reklamy