Tagi

, , , , , , , , , , , , , ,

Ciasto to pochodzi ze strony Gotujemy. Pierwszy raz zrobiła je Karolinka i to od niej pochodzi przepis. Ciasto jest bardzo smaczne i nie takie mocno pracochłonne na jakie wygląda.

oryechowa delicja

Biszkopt (pieczemy dwa, składniki na jeden):

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 5 dag mielonych i siekanych orzechów włoskich
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy. Delikatnie łączymy ze sobą białka, żółtka oraz mąkę, orzechy i olej. Przekładamy na blachę (23×33) wyłożoną papierem  do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Studzimy.

Krem kawowy:

  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy (z cukrem lub dosładzamy masę cukrem pudrem do smaku)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1.5 kostki masła
  • alkohol do smaku
  • 0.5 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 600 ml mleka

Połowę mleka gotujemy z cukrem a w reszcie rozrabiamy mąkę, budyń i rozkłócone jajka. Gotujemy budyń, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń, kawę oraz alkohol. Kawa jeżeli jest w granulkach to rozrabiamy w odrobinie przegotowanej wody.

Dodatkowo:

  • opakowanie krakersów
  • 2 paczki delicji lub jedna podwójna (u mnie pomarańczowe)
  • masa krówkowa w puszce (u mnie z Gostynia już ugotowana)
  • poncz: szklanka wody i około 2-3 łyżeczki kawy

Układamy pierwszy biszkopt, nasączamy go połową ponczu, na biszkopt wykładamy połowę masy krówkowej. Następnie układamy krakersy i wykładamy połowę kremu kawowego. Kolejno układamy delicje i przykrywamy drugą połową kremu. Na wierzch układamy drugi biszkopt, który również nasączamy i na wierzch wykładamy resztę masy krówkowej. Masy już za dużo nie zostaje więc albo we wcześniejszych warstwach położyć mniej i więcej zostawić na wierzch albo tak jak ja posypać po wierzchu np. płatkami migdałowymi.

 

Advertisements