Tagi

, , , , , , , , , ,

Racuszki te robiłam pierwszy raz, choć przepis znajdował się w moim zeszycie od dawna. Są one bardzo dobre, można zamiast ryżu użyć kaszy jaglanej i podejrzewam, że na smaku nie stracą ;). Podawać je można z dżemem, posypane cukrem pudrem lub też z owocami. U mnie z karmelizowanym jabłkiem.

Racuszki z ryżem

Składniki:

  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki ryżu sypkiego
  • niepełna szklanka mleka lub wody
  • szklanka mąki
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Ryż ugotować na wodzie albo na mleku i ostudzić. Jajka z cukrem ubić i potem dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i jogurt. Na koniec dodać ostudzony ryż. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Reklamy