Tagi

, , , , , , , , ,

Jedliśmy z mężem podobne u bratowej i bardzo nam posmakowały, więc i ja postanowiłam przyrządzić. Jest to kolejna przekąska odpowiednia na każdą imprezę. Są one bardzo szybkie w wykonaniu i pyszne.

Francuzy z pomidorami.jpg

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • por
  • pomidory suszone z ziołami i żurawiną
  • masło

Pora myjemy, kroimy w pół plastry, solimy i podduszamy na maśle. Jak już będzie gotowy przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pomidory ze słoika (oprócz oliwy) i blendujemy na gładką masę. Masę wykładamy na ciasto francuskie i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 1-1,5 cm plastry. Pieczemy w 210 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.

Składniki na sos koperkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz do smaku

Koper siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Advertisements