Tagi

, , , , , , ,

Przystawka bardzo dietetyczna 😉 i jak dla mnie bardzo dobra. Bardzo szybka w wykonaniu i zdecydowanie nowość na moim stole.

Roladki z ogórka z twarożkiem.jpg

Składniki:

  • zielony ogórek długi typ wąż
  • 135g (opakowanie) serka śmietankowego
  • 4-5 rzodkiewek
  • 3-4 gałązki kopru
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Ogórki wybieramy dość proste, myjemy je i obcinamy końcówki, aby ogórek był mniej więcej takiej samej grubości w każdym miejscu. Tniemy je wzdłuż w paski (ja używałam obieraczki, ale można się posłużyć również szatkownicą lub nożem). Rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do serka. Koperek i szczypiorek siekamy na drobno i również dodajemy do serka, doprawiamy solą i pieprzem a dla konsystencji dodajemy jogurt. Ogórki zwijamy i spinamy wykałaczką. Napełniamy serkiem przy pomocy łyżeczki i przystrajamy gałązką kopru. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu, gdyż od soli ogórek puszcza sok.

 

 

Reklamy