Tagi

, , , , , , , , ,

Niby proste i każdy je jadł a jednak z takim nadzieniem smakują rewelacyjnie. Polecam wypróbować tę wersję. Pasują zarówno do ziemniaków jak i ryżu i do tego dowolna surówka (u mnie z pora, marchwi i jabłka). Przepis zaczerpnięty ze strony Ofeminin.

Devolay wg Magdy GesslerSkładniki:

  • 4 filety piersi kurczaka
  • 80 g masła
  • ząbek czosnku
  • garść natki pietruszki
  • bułka tarta
  • mąka do panierowania
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Masło wyjmujemy z lodówki aby było miękkie, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną pietruszkę, doprawiamy do smaku solą lub vegetą. Filety rozbijamy na płaskie kotlety, aby mięso się nie rwało i nie chlapało wkładamy je do woreczka foliowego i przez niego tłuczemy. Z masła formujemy wałeczki o długości odpowiednie do rozbitego kotleta, odkładamy je do lodówki. Każdy kotlet dobrze solimy i oprószamy pieprzem. Na każdym filecie układamy wałek z masła i zwijamy w roladki. Panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Odkładamy do lodówki na godzinę. Smażymy w głebokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony (około 10 minut).

 

 

 

Reklamy