Przepis stary jak świat, a ciasto super 😉 U nas wszyscy lubią połączenie biszkoptu z masą śmietanową, a do tego smak owoców i galaretki, czysta poezja 😉

Tortoletka
Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. Mąki wymieszać razem w misce z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki na masę:

  • puszka brzoskwiń
  • galaretka pomarańczowa i agrestowa
  • 1/2 szklanki wiśni
  • 300 ml  śmietany kremówki
  • mała torebka cukru wanilinowego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 śmietan fix-y

Brzoskwinie odsączyć. Galaretkę agrestową rozpuścić i zostawić do stężenia i pokroić  w kostkę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Spód ciasta wyłożyć w tortownicy, wyłożyć 3/4 brzoskwiń, zieloną galaretkę, bitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałe owoce i zalać pomarańczową galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.

Advertisements