Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Już od dłuższego czasu zamierzałam upiec to ciasto, lecz zawsze zmieniałam zdanie i robiłam inne. Tym razem jakoś udało się je upiec i nie żałuję. Ciasto jest pyszne choć dość słodkie. Ale w sumie czego się spodziewać jeżeli masa jest na bazie masy krówkowej 😉 .Polecam na każdą okazję i bez okazji ;).  Przepis pochodzi ze strony Świat Wypieków.

Rajski słonecznikSkładniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0.5 szklanki naparu kawy (robimy mocną kawę sypaną)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 i 1/3 szklanki mąki

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Na koniec łączymy z olejem, kawą oraz przesianą mąką z kawą, proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Pieczemy, w blaszce 23×33 wyłożonej papierem do pieczenia, przez 35 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Składniki na słonecznik w karmelu:

  • 200g łuskanego słonecznika
  • 60g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę:

  • 2 kostki masła
  • puszka masy krówkowej (u mnie z Gostynia)

DO rondla wkładamy masło, mleko oraz cukier i wsypujemy słonecznik. Gotujemy około 10 minut mieszając od czasu do czasu (aby się nie przypaliło). Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Studzimy i kruszymy. Masło ucieramy na puch i jak już będzie białe to dodajemy po łyżce masę krówkową. Na koniec łączymy ze słonecznikiem w karmelu.

Ponadto:

  • kakao do obsypania
  • 150 g herbatników
  • 0.75 szklanki kawy
  • 100 ml wódki

Kawę mieszamy z wódką i nasączamy połową pierwszy blat ciasta. Wykładamy na niego połowę masy, na niej układamy nasączone herbatniki i przykrywamy resztą masy. Na wierzch układamy drugi blat, który również nasączamy.

Składniki na krem cappucino:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 8 łyżeczek kawy cappucino (u mnie czekoladowe)
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku)

Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy fixy, kawę oraz cukier i ubijamy do pożądanej gęstości. Wykładamy na biszkopt i posypujemy kakaem.

Advertisements