Tagi

, , , , , ,

Wędlina od taty się skończyła więc trzeba było samemu zrobić coś na kanapki.  Pieczeń taką czasem robiła mama i tym razem ja postanowiłam spróbować dla odmiany coby ciągle karkówki pieczonej nie jeść. Pieczeń jest super co prawda tłuszczu w jej nie widać, ale dietetyczna na pewno nie jest.

Pieczeń z mielonego boczkuSkładniki:

  • 2 kg chudego boczku lub 1.5 kg boczku i 0.5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • szklanka mleka (dałem ciut więcej)
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki wegety (dałam suszone warzywa)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki

Mięso mielimy razem z czosnkiem i pietruszką, dodajemy mleko, wegetę i przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy masę i doprawiamy do smaku. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, przykrywamy folią. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 1.5 godziny a na ostatnie 20 minut zdejmujemy folie.

Reklamy