Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Tym razem postanowiłam wypróbować łososia, nigdy za nim nie przepadałam, ale chyba gust mi się zmienia. Zrobiłam jajka faszerowane łososiem oraz roladę szpinakową z łososiem. Rolada ta jest fenomenalna. Robiłam ją pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Jadłam kilka odsłon tej rolady na różnych przyjęciach, ale ta bije wszystkie na głowę.Rolada spinakowa z łososiem oraz jajka z musem łososiowym

Składniki na roladę szpinakową:

  • 450 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
  • 300 g (2 op.) wędzonego łososia
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 300 g (2 op.) serka almette chrzanowego (następnym razem dam 3 op. rolada będzie bardziej zwięzła)
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Koperek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do serka. Mieszamy i dodajemy około 1 łyżkę soku z cytryny – do smaku. Na maśle podsmażamy szpinak, na koniec jak się już rozmrozi i woda odparuje dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, odrobina świeżo mielonego pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy żółtka, białka zaś ubijamy na sztywno. Na koniec łączymy delikatnie białka ze szpinakiem. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto szpinakowe i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza (z termoobiegiem) przez 15-18 minut. Ciasto ma się zarumienić a nie być brązowe. Od wystudzonego ciasta odklejamy papier do pieczenia i smarujemy je serkiem. Na serek układamy plastry wędzonego łososia. Ścisło zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Owijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na jajka z musem łososiowym:

  • 10 jaj
  • 150 g (1 op.) wędzonego łososia
  • 100 g (1 op.) serka twarogowego czosnkowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • oliwki, koper – do dekoracji

Jajka gotujemy,obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka. Łososia wkładamy do miski (odłożyłam trochę do dekoracji), dodajemy czosnek, serek oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a majonezem nadajemy konsystencje (nie za dużo żeby dało się ładnie dekorować). Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Z łososia robimy ruloniki i wbijamy w farsz. W rulonik wkładamy koperek a obok plasterek oliwki. Można posypać jeszcze słodką papryką.

Reklamy