Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto, efektowne i co najważniejsze pyszne. Przepis pochodzi ze strony My Cook Book. Polecam. Można pokombinować i zrobić frużelinę z innymi owocami np. kiwi 😉

Ciasto japońskie

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 100 ml kawy (u mnie czarna z ekspresu)

Suche składniki mieszamy w misce, jajka ubijamy na pianę razem z cukrem. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Do sypkich składników dodajemy kawę oraz masło i mieszamy szpatułką. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi jajkami. Ciasto wykładamy do blachy 23×33 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w 175 stopniach Celsjusza (u mnie z termoobiegiem) do suchego patyczka.

Składniki na masę twarogową:

  • 1 kg twarogu (myślę, że można również użyć tego z pudełka)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka zapachu waniliowego
  • 1/3 szklanki wody do rozmieszania żelatyny

Twaróg mielimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody a po chwili dolewamy wrzątku i rozprowadzamy. Do sera dodajemy cukier puder, zapach waniliowy i po trochu ubitej śmietany. Na koniec dodajemy rozprowadzoną i przestudzoną żelatynę. Najlepiej najpierw do żelatyny dodać ze 3 łyżki masy serowej a dopiero później połączyć z resztą masy. Masę wylewamy na przestudzone ciasto czekoladowe. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Składniki na frużelinę wiśniową:

Frużelinę wiśniową można kupić już gotową albo przygotować samemu. Sposobów przygotowania jest kilka. Można wykonać ją ze świeżych owoców, mrożonych albo przetworzonych (w soku własny). W przypadku owoców w soku (litrowy słoik) to tylko przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę soku z cytryny i 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej w pół szklanki wody i zagotowujemy. Jeżeli mamy świeże lub mrożone owoce to przekładamy je do garnka i podgrzewamy około 10 minut na małym ogniu , dodajemy cukier, sok z cytryny i również mąkę ziemniaczaną. W tym przypadku potrzebujemy trochę więcej niż pół kilo owoców.  Przestudzoną masę wykładamy na masę serową. Powinna trochę się w niej zanurzyć, i wykałaczką robimy wzorek.

Advertisements