Tagi

, , , , , , , , , , ,

Coś dla fanów zielonego warzywka ;). Pierwszy raz robiłam takie naleśniki i chyba nie ostatni. Polecam wypróbować.

oie_YCA6vv8AgQ60

Składniki na farsz:

  • opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 270 g sera feta
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Szpinak wykładamy na patelnię  z dodatkiem masła i podgrzewamy, aż się rozpuści, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fetę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina oleju
  • 4 jajka

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli jest zbyt gęste dodajemy wody. Smażymy z obu stron. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy. Układamy w blaszce.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  •  łyżki mąki
  • 150 g sera mozzarella

Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę, ciągle mieszamy. Jak już lekko zbrązowieje dolewamy mleka i rozprowadzamy w nim zasmażkę. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy starty na wiórki ser.Mieszamy aż będzie miał gładką konsystencję. Jak będzie zbyt gęsty można dodać wody i doprawić do smaku. Wylewamy na naleśniki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Reklamy