Tagi

, , , , , , , , ,

Przepis na tę zupkę mam już od dawna, krąży on w internecie pod nazwą zupy porowej. U mnie pod nazwą zupy kanadyjskiej. Jak dla mnie bardzo smaczna zupa, którą można jeść na co dzień jak i od święta 😉 .

zupa kanadyjska

Składniki:

  • 0.5 kg mięsa mielonego ( z łopatki, szynki wieprzowej, z idźca indyka z filetów co kto woli)
  • 2-3 pory
  • 2-3 łyżki masła – do smażenia
  • 200 g serka topionego śmietankowego lub pieczarkowego
  • około 0.5 kg pieczarek
  • sól, pieprz, (do smaku)
  • kostki rosołowe wołowy+drobiowy lub wywar mięsno-warzywny (rosół)

Gotujemy rosół lub rozpuszczamy kostki rosołowe (tak na około 3 – 4 litry wody). Pora kroimy na półplasterki, solimy i podduszamy na maśle. Podduszone przekładamy do wywaru (jeżeli gotujemy rosół należy przecedzić i dopiero dodać pora). Pieczarki w zależności od wielkości przekrawamy na pół albo na ćwiartki, solimy i pieprzymy i również podduszamy na maśle. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, można dodać bułki tartej jak będzie zbyt rzadkie, i przygotowujemy pulpety. Każdego obtaczamy w mące i gotujemy. Ciężko określić ile czasu gdyż każdy robi innej wielkości pulpeciki więc najlepiej jednego przekroić i sprawdzić czy już ugotowane. W gorącej zupie rozpuszczamy serek topiony. Całą zupę miksujemy na gładką, dodajemy do niej uduszone pieczarki oraz ugotowane pulpety. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Reklamy