Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Coś dla fanów zielonego smakołyku 😉 a i niekoniecznie tylko fanom powinna przypaść do gustu. Jest smaczna i bardzo sycąca, porcja powinna wystarczyć na co najmniej 5-6 osób. Przepis pochodzi z blogu Passions, hobbies, life.

oie_lkl1lydToLy5

Składniki:

  • 300-400 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g makaronu
  • około 20 oliwek (jak ktoś nie lubi pominąć)
  • 0.5 kg mięsa z kurczaka (u mnie z uda, ale może być i filet)
  • masło
  • 1 op. sera feta (270 g)
  • 1 cebula
  • ser mozzarella stary

W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i dodajemy ulubione przyprawy (u mnie bazylia i oregano). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę, i podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Mieszamy aż woda odparuje. Dodajemy pokrojone oliwki oraz ser feta i mieszamy. Na koniec łączymy z podsmażonym mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę i mieszamy aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy mleko i gotujemy aż masa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, wylewamy odrobinę sosu, wykładamy makaron, układamy na nim farsz, polewamy resztą sosu i posypujemy serem mozzarella. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Reklamy