Tagi

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Ciasta robione były już jakiś czas temu, choć dopiero teraz odnalazłam zdjęcie aby móc wstawić przepisy na bloga. Oba ciasta są bardzo szybkie w wykonaniu (jak na przekładańce 😉 ) a do tego bardzo smaczne. Jak ktoś nie jadł to polecam wypróbować. Przepis pochodzi z jakiegoś poradnika, nie pamiętam jakiego.

oie_2YF1z4mi2hkpSnickers:

Składniki na ciasto:

  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 żółtka

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 20 minut – do suchego patyczka.

Składniki na masę:

  • 2 śnieżki
  • 0.5 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)

W śmietanie rozpuścić śnieżki, dodać cukier puder i ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i powoli połączyć z ubitą masą.

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej (u mnie mleko skondensowane słodzone Gostyń już ugotowane)
  • orzeszki ziemne solone

Na pierwszy placek wykładamy całą masę i przykrywamy drugim plackiem. Po wierzchu robimy polewę z kajmaku i posypujemy orzeszkami ziemnymi.

Niebo

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 3 źółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 20 minut – do suchego patyczka.

Składniki na jabłka:

  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 75 dag jabłek
  • 60 dag cukru pudru

Ja robię przeważnie już z gotowych, domowych ze słoika i zużywam wtedy trochę ponad 1 litrowy słoik. Jabłka podgrzać, dodać sok i galaretkę. Wyłożyć na upieczone ciasto i przykryć drugim plackiem.

Składniki na masę:

  • 25 dag orzechów włoskich
  • szklanka gorącego mleka
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru (dałam trochę mniej)

Orzechy  zmielić, a następnie sparzyć gorącym mlekiem. Przestudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie dodawać orzechy. Masę wyłożyć na placek i schłodzić.

Składniki na polewę:

  • 7 łyżeczek wody
  • 7 czubatych łyżeczek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 kostki masła

Wodę z cukrem chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Wylać polewę na wystudzony placek. Udekorować.

Reklamy