Tagi

, , , , , , , , ,

Pierwszy raz robiłam ciasto z rabarbarem, i jak dla mnie to super i wygląd i smak, więc polecam. Przepis pochodzi ze strony MniamMniam.

ciasto z rabarbarem i bezą

Składniki na ciasto:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • ewentualnie 1 łyżka śmietany

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciastem wygnieść spód i boki formy, nakłuwać widelcem. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blasze 33×23 cm przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół).

Składniki na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina olejku waniliowego

Rabarbar obrać i pokroić w centymetrowe kawałki, wymieszać z dżemem truskawkowym, mąką ziemniaczaną oraz odrobiną olejku. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić na sztywno, dodać powoli cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Białka wyłożyć na rabarbarowe nadzienie i piec w 150 stopniach przez 45 minut. Ciasto zostawić do ostygnięcia w otwartym piekarniku.

Reklamy