Tagi

, , , , ,

Bardzo szybkie i bardzo pyszne danie, można podawać z ziemniakami, makaronem czy ryżem, jak kto lubi. U nas z makaronem.Kurczak w sosie koperkowym

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • pęczek kopru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz biały

Filet kroimy w grubszą kostkę, polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Dodałam jeszcze czosnek granulowany, choć w sumie można przyprawić tak jak lubimy najbardziej. Używam stalowej patelni, więc rozgrzewam ją mocno i wlewam odrobinę wody, jak zacznie latać kulka z wody po całej patelni to znaczy, że już rozgrzana jest dobrze i mogę zacząć smażyć mięso. Przekładam na patelnie, przykrywam a po chwili podnoszę przykrywkę i przekładam na drugą stronę. Mięso powinno samo odstać, mimo że wcześniej przywarło. Przesmażamy chwilę z drugiej strony i zalewamy śmietaną, przykrywamy. W 1/2 szklanki zimnej wody rozrabiamy mąkę i wlewamy, dodajemy również rozkruszoną kostkę rosołową i posiekany koperek. Mieszamy aż zgęstnieje i doprawiamy do smaku.

Reklamy