Tagi

, , , , , , , , , , , ,

Ciasto super hmm słodki karmel z ryżem preparowanym oraz solonymi orzeszkami ziemnymi, aż chce się więcej. Przepis pochodzi z blogu Zjem to! choć z deka zmodyfikowany ;).

White lion

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół tabliczki białej czekolady
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Na koniec delikatnie łączymy z mąką, startą na drobnych oczkach czekoladą oraz sodą. Pieczemy przez 30-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół.

Nasączenie:

  • szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • cukier do smaku (ma być słodkie)
  • kieliszek wódki

Nasączenie dzielimy na dwa blaty.

Nadzienie krówkowe:

  • puszka gotowej masy krówkowej (u mnie z Gostynia)
  • 50-60 g ryżu preparowanego

Nadzienie wykładamy na nasączony blat biszkoptowy.

Krem:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g masła

Robimy budyń: do rondla wlewamy 1.5 szklanki mleka. W połowie szklanki rozrabiamy mąki, cukier oraz żółtka. Wylewamy to na gotujące się mleko. Gotujemy do zgęstnienia ciągle mieszając. Przykrywamy folią spożywczą aby nie powstał kożuch. Studzimy. Masło ucieramy na puch z sokiem z cytryny, dodajemy po łyżce zimny budyń. Masę wykładamy na nadzienie, zostawiając ze 3-4 łyżki na wierzch. Przykrywamy drugim blatem i również go nasączamy. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi (ilość wedle uznania, a im więcej tym lepiej 😉 )

Reklamy