Tagi

, , , , , , ,

Korpusy babeczek można długo przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte. A jak mają przyjechać goście to tylko wypełnić kremówką, owocami i voilà – gotowe 😉

oie_tE3hggrvcX4K

Składniki na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 80 g cukru pudru
  • jajko

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Należy je schłodzić przez godzinę. Ciastem wypełniamy wysmarowane tłuszczem foremki i pieczemy przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krem:

  • Śmietana kremówka ok 300 ml
  • 1-2 fixy do śmietany
  • cukier puder do smaku

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy fix-y i ubijamy aż będzie dobrze się formować, słodzimy do smaku. Śmietanę wyciskamy szprycą do babeczek i dekorujmy owocami. Na koniec można polać tężejącą galaretką. Babeczki napełniamy bezpośrednio przed podaniem, gdyż namiękają i następnego dnia ciasto robi się bardzo kruche.

Reklamy