Tagi

, , , , , , ,

To chyba najszybsze i najłatwiejsze ciasto na zimno, jakie można zrobić. A do tego bardzo smaczne, zresztą jak każde na zimno. Są ludzie co lubią tak jak ja lub co nie lubią. Więc przekonywać nie będę 😉

oie_2dthWlMCuqxcSkładniki:

  • 1 op. okrągłych biszkoptów
  • żelatyna
  • 1 op. serka mascarpone
  • 0.5 l śmietany kremówki
  • 2 serki waniliowe
  • owoce (u mnie truskawki około 0,5 kg)
  • cukier puder

Na spód blaszki wykładamy biszkopty. Do dzieży przekładamy serki waniliowe, serek mascarpone oraz kremówkę, wszystko razem ubijamy a na koniec dodajemy cukier puder do smaku. 5 łyżeczek żelatyny rozrabiamy w połowie szklanki gorącej wody. Żelatynę studzimy i łączymy z ubitą masą. Ja najpierw do żelatyny dodaję łyżkę masy i mieszam, a następnie wlewam do reszty. Dodajemy owoce lub pokrojoną w kostkę galaretkę (u mnie borówki), mieszamy i wykładamy na biszkopty. Rozpuszczamy kolejne 5 łyżeczek żelatyny w małej ilości wody. Owoce myjemy i blendujemy, słodzimy do smaku i łączymy z żelatyną. Wylewamy na masę serkową. Można na wierzchu ułożyć owoce i zalać jeszcze warstwą galaretki.

Advertisements