Tagi

, , , , , , ,

Pierwszy raz w życiu jadłam kurki. Czemu? Są pyszne i do tego ten zapach, zupełnie inny niż reszta grzybów. Taki sos pasuje do ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronu. Po prostu super.

oie_E6NuYwNJmR9b

Składniki na sos:

  • 1 cebula
  • słoik litrowy kurek (nie ważyłam ile było)
  • około pół szklanki śmietany kremówki 30%
  • łyżka posiekanego kopru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki masła
  • około szklankę bulionu (u mnie rosół)

Cebulę kroimy w kostkę, masło rozpuszczamy w rondelku i przekładamy cebulę, dusimy aż zmięknie. Dodajemy umyte kurki (jak duże można pokroić), solimy lekko i pieprzymy, dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy bulion, śmietanę i posiekany koper. Chwilę dusimy bez przykrycia, aż sos zgęstnieje (można rozrobić w małej ilości zimnej wody około łyżkę mąki – sos będzie bardziej zawiesisty). Na koniec doprawić solą i pieprzem

Reklamy