Tagi

, , , , , , , , , , , , ,

Dziś u nas typowy polski obiad czyli schabowy, podany z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami. Danie to chyba zna każdy i nie trzeba by nikogo na nie namawiać ;). Nie jest to danie fitness, ale idzie zima więc troszkę tłuszczyku nie zaszkodzi ;). Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.

schabowySkładniki:

  • 1 kg schabu (u mnie pokrojony na 6 kotletów wg. Pani Magdy na 4)
  • 1 litr mleka
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna, bułka tarta do panierowania
  • 2-3 jajka
  • smalec do smażenia

Schab kroimy na plastry, i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli są żyłki, należy je naciąć. Cebulę kroimy w piórka i zalewamy mlekiem, dodajemy sól i pieprz. Do zalewy przekładamy rozbite kotlety i odstawiamy je w niej na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie odsączamy z zalewy, lekko solimy i pieprzymy i panierujemy. Najpierw w mące, potem w jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym smalcu. na złoty kolor z obydwu stron.

Buraczki zasmażane:

  • 5-6 szt. buraków ćwikłowych
  • sól
  • smalec
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Buraczki ja kupiłam na targu uparowane, ale można również samemu ugotować czy upiec w piekarniku. Widziałam również ugotowane sprzedawane w sklepie, co prawda droższe niż na targu. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnie wykładamy 2 łyżki smalcu, podgrzewamy i przekładamy buraki. Dodajemy odrobinę kwasku, żeby nie wyblakły oraz doprawiamy solą i ewentualnie cukrem. Podgrzewamy. Na koniec wsypujemy 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy. I gotowe 😉

Reklamy