Tagi

, ,

Wiadomo na zimę robimy soki malinowe, ale warto czasem zrobić taką oto nalewkę. A to już ostatni dzwonek, bo niedługo mrozy i maliny się kończą. Moja już zlana, leżakuje i czeka na mroźne dni, które już niebawem się zaczną.

malinowkaSkładniki:

  • maliny
  • alkohol (u mnie rakija, jedna pamiątka z Chorwacji 😉 )
  • cukier

Owoce przekładamy do słoja, zalewamy alkoholem tak aby zakrył wszystkie owoce, przykrywamy gazą i odstawiamy na 5 dni w słoneczne miejsce. Codziennie lekko potrząsamy. Po 5 dniach odcedzamy na sicie, owoce zasypujemy cukrem, natomiast alkohol filtrujemy i przelewamy do butelek. Odkładamy go w ciemne miejsce. Zasypane cukrem owoce wystawiamy ponownie na słońce na 3-4 dni. Odcedzamy i łączymy z alkoholem. Jeżeli jest potrzeba to filtrujemy, przelewamy w butelki i odstawiamy na co najmniej 2-3 miesiące w ciemne miejsce.

Reklamy