Tagi

, , , , , , , ,

Bardzo szybkie ciasto i nie wymaga dużo pracy. A efekt super 😉

rolada-jablkowa

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jak masa jajeczna będzie dobrze ubita delikatnie łączymy z mąką.

Składniki na jabłka:

  • 6 jabłek
  • cynamon
  • kasza manna

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy kilka szczypt cynamonu oraz trochę kaszy manny (tu ilość zależna od soczystości jabłek).

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,  na niego wykładamy jabłka i na nie wylewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika układamy na ścierce i odklejamy papier do pieczenia. Gorące ciasto zwijamy w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jako nadzienie równie dobrze można użyć ugotowany budyń.

 

 

Reklamy