Tagi

, , , , , , ,

Bardzo lubimy ptysie i te duże i te malutkie, bez większego znaczenia czym są nadziane. One są po prostu super. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki i przetestowany był już nie raz.

20161009_191154Składniki na 12 dużych (wielkości dużej łyżki):

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

Wodę z masłem zagotowujemy, wsypujemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką żeby się nie przypaliło. Masa powinna być szklista i odchodzić od garnka. Dobrze studzimy, ciasto nie może być ciepłe. Do ciasta wbijamy jajka i ucieramy do gładkości. Wyciskać szprycą okrągłe porcje ciasta w dość sporych odstępach, gdyż ciasto dobrze rośnie 😉 .Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20-30 minut. Lepiej dłużej niż za szybko. Każde otwieranie piekarnika zanim się upieką spowoduje opadnięcie ptysi.

Można nadziewać również na wytrawnie, choć u nas przeważnie na słodko 😉

Nadzienie:

  • serek mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 fixy do śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Serek i śmietanę przekładamy do dzieży i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier oraz fixy. Można zamiast cukru i fixów dodać galaretkę rozrobioną w małej ilości wody.

ptysie

Reklamy