Tagi

, , , , , , , , , , , , , , ,

Ciasto super. Można by powiedzieć że takie trochę fit jest 😉 bo zawiera szpinak. Ale poza tym jest niezwykle smaczne i bardzo ładnie prezentuje się na stole.

lesny-mech

Składniki na ciasto:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody na sicie, a następnie blendujemy. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy olej, mąki, proszek oraz szpinak i delikatnie łączymy. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Składniki na masę:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/4 szkl. wrzącej wody

Galaretkę rozrabiamy w wodzie. Jak już zacznie powoli tężeć to ubijamy śmietanę razem z serkiem, na koniec dodajemy cukier oraz rozpuszczoną galaretkę. W tym momencie dodajemy również owoce oprócz granatu.

Dodatkowo:

  • 1 granat
  • maliny, jagody, borówki lub inne owoce

Z ciasta ściąć wierch i pokruszyć go. Na spód wyłożyć masę a na wierch masy posypać pokruszonym ciastem i granatem.

 

Reklamy