Tagi

, , , , , , , , , ,

Sałatkę tę jadłam już nie raz, tym razem chciałam się z wami podzielić moim przepisem. Sałatka ta jest sycąca ale nie zapychająca. Układa się ją warstwami więc może i trochę postać.

gyros

Składniki:

  • pojedynczy duży filet z piersi z kurczaka lub mały podwójny
  • przyprawa do gyrosa
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/3-1/2 szklanki ketchupu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • słoik ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 kapusty pekińskiej

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy olej z przyprawą i razem z pokrojonym kurczakiem. Smażymy mieszając. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, mieszamy. Cebulę, ogórki kroimy w drobną kostkę a kapustę szatkujemy. Na dno miski układamy usmażony filet, następnie wylewamy ketchup, odsączoną kukurydzę, cebulę, sos czosnkowy, ogórki, kapustę. Można posypać jeszcze po wierzchu szczypiorkiem.

Advertisements